Özgeçmiş kişinin eğitiminin, deneyimlerinin, becerilerinin ve şimdiye kadar yapıtıklarının yazıldığı kısa bir özettir. Özgeçmiş yazarken her bölümle ilgili yapılan faaliyetlerin tarih sırasını tersten yazılması okuyucuya kolaylık sağlar. Diğer bir deyişle o bölümle ilgili yapılan faaliyeler neler ise en eski olan faaliyetin en sonda, son zamanlarda yapılan faaliyetin ise ilk sıralarda yer almasıdır. Ayrıca kullanılan cümleler kısa, öz ve hatasız olmalıdır. Sayfa düzeninin uygun olması, temiz olması, bilgisayarda yazılmış olması ve vesikalık bir resmin yer alması önemlidir. Özgeçmişte bulunması gereken ana başlıklar şunlardır:
Kişisel bilgiler
Ad, soy ad, doğum tarihi, iletişim adresi, email (adı ve soyad kombinasyonu olan resmi email adresi kullanılmalı, anlamsız kelimelerden oluşan emailler kullanılmamalıdır), telefon numarası, yabancı dil bilgisi ve yabancı dil notu (TOFEL vb.)
Eğitim
Mezun olunan okullar, okulların bağlı olduğu merkezler, mezuniyet tarihleri, tarih sıralaması tersten olacak şekilde yazılır.
Mesleki deneyim ve kadrolar
Çalışma hayatında nerelerde, ne olarak, ne kadar süreliyle istihdam edildiği tarih sıralaması tersten olacak şekilde yazılır.
Yayınları (varsa)
Katıldığı kurslar, sertifikalar, kongreler, konferanslar (varsa)
Iş ve kariyer hedefleri (varsa)
Referans verebilecek kişiler (eğer isteniyorsa)
Referans verdiğiniz kişinin adı, ünvanı, çalıştığı kurum, poizsyonu ve iletişim numarası verilmelidir.