Bulunduğu kategori:

Mesane Jimnastiği

Mesane Jimnastiği

Betül Hemşire, 3 ay önce bir üniversitenin Hemşirelik Lisans Programı’ndan mezun olmuş ve 2 hafta önce bir Üniversite Hastanesinde göreve başlamıştır. Hastanede gerekli işe alım süreci tamamlandıktan sonra 1 hafta süreyle oryantasyon eğitimlerine katılmış ve sonra çalışması karar verilen Kalp Damar Cerrahi Kliniği’nde çalışmaya başlamıştır. Klinikte ciddi hemşire açığı olması nedeniyle, Betül hemşire 3 gün gündüz vardiyasında çalıştıktan sonra, gece vardiyasına nöbete gelmeye başlamıştır.

Betül Hemşire ilk nöbetini tutacağı için hem çok endişeli hem de heyecanlıdır. Nöbet teslim alındıktan sonra, sıra hasta paylaşımına geldiğinde, nöbetçi olan diğer kıdemli hemşire Aylin Hanım ona “20 hastamız var ve sen bunlardan 6 tanesini takip edeceksin” diyerek hastaların isimlerini açıklamıştır. Betül hemşire “hastaları tek başıma mı takip edeceğim” diyerek endişesini ortaya çıkarmıştır. Diğer nöbetçi hemşire Semra Hanım onun sözünü kesmiş ve “ben de 6 ay önce işe başladım, ikinci günümde nöbet tuttum. Bana da takip etmem için hasta verildi, bunda yakınacağın bir durum yok, zaten sana çok kritik hastalar verilmedi, bence yakınmayı bırak ve işlerine başla, sonra işlerini yetiştiremezsin” diyerek kendi hastaları ile ilgilenmek için oradan ayrılmıştır.

Betül Hemşire hayal kırıklığı içinde hastalarının işlerini yapmaya koyulmuştur. Bu sırada Dr. Ahmet Bey, hemşire deskine gelip hasta Ali T.’nin idrar kateterinin yarın çıkarılacağını, bunun için yarın sabaha kadar mesane jimnastiği yapılmasını istediğini söyler. Ali T.’yi takip eden Betül Hemşire, Semra Hemşire’ye giderek mesane jimnastiğini nasıl yapacağını sorar. Semra Hemşire; “idrar kateterini klempleyip iki saat kapalı tutuyoruz, sonra iki saatte bir klembi 15 dk. açıp mesanenin boşalmasını sağlıyoruz, sonra Dr. sabah hastanın idrar kateterini çekiyor” şeklinde açıkladıktan sonra, “mesane jimnastiğini bilmiyor musun sanki! Benim işlerim çok yoğun, başka sorunun olursa Aylin Hemşire’ye sor, O daha kıdemli ve onun iş yoğunluğu çok değil zaten” diyerek oradan uzaklaşır. Bu diyaloglardan sonra, Betül Hemşire sabaha kadar tüm işlerini kimseye danışmadan yapma kararı alır. Ve hasta Ali T.’nin mesane jimnastiğini açıklanan şekilde sabah 7’ye kadar uygular.

Saat 24 sularında, süpervizör hemşire kliniğe denetime geldiğinde, Betül Hemşire’ye ilk nöbetinin nasıl geçtiğini ve bir sorunu olup olmadığını sorar. Betül Hemşire de, bir sorunu olmadığını söyler ve süpervizör hemşire klinikten ayrılır. Sabah 08’de, nöbet teslim zamanı sıra Betül Hemşire’ye gelmiştir. Betül Hemşire hasta teslimine başlar ve hasta Ali T.’nin odasına gelirler, Betül Hemşire hastayı anlatmaya başladığı sırada, teslim alan hemşirelerden biri “bu hastayı dün sabah ben takip ettim, bir sorunu yoktu, önemli bir değişiklik yoksa geçelim. Bugün çok pre-op hasta var, hasta teslimi ile vakit kaybetmeyelim” diyerek Betül Hemşire’yi yönlendirir. Hemşireler hasta ile ilgili hiçbir açıklama yapılmadan, diğer hastalara geçerler.

Betül Hemşire, nöbet teslimi bittikten sonra hastaneden ayrılır. İlk nöbetinin yorgunluğu içinde evine gitmişken, servis sorumlu hemşiresi Nazlı Hanım’dan bir telefon gelir. Nazlı Hanım telefonda ona “hasta Ali T.’ye mesane jimnastiği yaptığını söylemeliydin, kateterin kapalı olduğunu bilmediğimiz için, bire (13’e) kadar kapalı kaldı, Dr’u acil ameliyata gitmişti ve döndüğünde hasta ağrıdan şikayetçiydi, glop gelişmiş, bu yüzden Dr.’la da tartıştık ve Dr. senden şikayetçi” der. Betül hemşire “sabah hastada önemli bir değişiklik yoksa geçelim denilmişti, bu durumun önemli olduğunu düşünmemiştim, üstelik sabah Dr’un çekeceği söylenmişti bana” diyerek kendini savunmak ister. Nazlı Hanım “Dr. Ahmet Bey, senin hakkında tutanak tuttu, bunun için hastaneye gelmen ve tutanağı okuyup imzalaman gerek, savunmanı da bana değil, yöneticilere yaparsın artık” diyerek konuşmayı bitirir ve telefonu kapatır.

Burada servis sorumlu hemşiresiyle ilgili yönetsel yetersizlikler/ eksiklikler nelerdir?

Hemşirelik hizmetleri müdürüyle ilgili yönetsel yetersizlikler/ eksiklikler nelerdir?

Benzer bir olay yaşanmaması için üst yönetim ne yapmalı? Sorunu nasıl çözmeli?

Çözerken şu soruların cevaplarını netleştirmelisiniz!

  • Betül hemşire üniversiteden ne zaman mezun olmuştur?
  • Hastanede ne kadar süredir çalışıyordur?
  • Hasta bakım organizasyonu nasıldır?
  • Kliniğe oryantasyon süreci nasıl olmuştur?
  • Süpervizorun klinik denetimi nasıldır?
  • Nöbet teslimi nasıl yapılmıştır?
  • Neden Betül hemşire mesaisi bittikten sonra aranmıştır?

 

Sorunu çözerken kullanılacak yönetsel kavramlar:
·Hasta güvenliği

oHasta bakım standardı (bakım haritası)

oMesane jimnastiği standardı

oStandartlara uyulduğunun takip edilmesi

oHasta güvenliği kültürü, suçlu arama kültürü

·Vardiya teslim standardı

oVardiya teslim formu

·Hasta bakımının organizasyonu

oFonksiyonel hemşirelik

oBakım ikilisi

oTotal/holistik hasta bakımı

·İşe yeni başlayan hemşirelerin oryantasyonu

oYeni mezunların oryantasyonu

oGerçek şoku

 

10 adet yorum yapılmış.

  1. zeynep özsoy

    Son zamanlarda hemşire açığından dolayı bu tür sorunlar fazlasıyla yaşanmaktadır. İlk olarak servis sorumlu hemşiresi yeni göreve başlayan bir hemşireye klinikle ilgili prosedür işlerin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili oryantasyon sürecinden başlanmalıydı ve uygun hasta bakım organizasyon yönteminin kullanılması gerekmektedir. HHM yeni işe başlayan hemşireler için standartlar oluşturmuş olmalı. işe alınan kişinin yetkinliği performansı değerlendirilmeliydi.
    Bu tarz olayların yaşanmaması için kliniklerdeki iş tanımları belirlenmeli, standartlar belirlenmeli, performans değerlendirme sistemi geliştirilmelidir.Eğitim geliştirilmeli sadece hastane tanıtımı servis tanıtımı ile kalmamalı.Eksik yönler belirlenmeli, geliştirmeye yönelik destek verilmeli. Söz konusu insan sağlığı geri dönüşü olmayan hatalar yapılabilir.

    Cevapla
  2. Benim bildiğim üniversite hastanelerin de mesane jimnastiği intörnler uygulamıyor mu

    Cevapla
    • Dilek Ekici

      Bazı kamu hastaneleri ile bazı özel hastanelerde hemşireler uyguluyor.

      Cevapla
      • ZEHRA DEMİRATA

        Burada servis sorumlu hemşiresiyle ilgili yönetsel yetersizlikler/ eksiklikler nelerdir?

        Hemşirelik hizmetleri müdürüyle ilgili yönetsel yetersizlikler/ eksiklikler nelerdir?

        Benzer bir olay yaşanmaması için üst yönetim ne yapmalı? Sorunu nasıl çözmeli?

        Cevapla
    • Dilek Ekici

      Burada yer alan her biri, bir çalışan tarafından yaşanmış, ancak kişi ve kurum adları değiştirilmiş olarak yer alan bu yönetsel sorunlar, bazı üniversitelerde ödev olarak kullanılmaktadır. Burada yer alan tüm sorunlar ve cevapları “Sağlık Hizmetinde Yönetsel Sorunların Analizi” kitabında yer almaktadır. Gerçekten çözümü merak ediyorsanız ve öğrenmek istiyorsanız, diye söylüyorum. Ayrıca yönetsel sorunların altında yer alan yönetsel kavramları bilmezseniz, bu sorunları doğru analiz edip, doğru çözmeniz, mümkün olamaz. Yönetsel kavramlar, “Sağlık bakım hizmetinin yönetimi” ve “Sağlık hizmetinde toplam kalite yönetimi” kitaplarında yer almaktadır. Lütfe benden bu olayların çözümünü talep etmeyiniz.

      Cevapla
  3. özlem kara

    Bu örnek olay “Hemşirelikte Yönetim” dersi kapsamında ödev olarak verilmiştir. Ödevin puanlanmasında şunlara dikkat edilmiştir:
    Vaka çözümü: 60 puan
    Soruların cevaplandırılması: 40 puan olarak yapılmıştır.
    Vaka çözümlerinde;
    •Problemin doğru tanımlanması
    • Problemin çözüm yöntemi (5N1K, Balık kılçığı, Kök neden analizi vb),
    • Problemin uygun analiz yöntemi ile çözümü,
    • Çözüm önerileri eksik ya da konuyla uygun olamayan önerilerde bulunanalardan puan kırılmıştır.
    • Sadece vakanın özetlendiği analizlere az puan verilmiştir.
    • Vakaların altında paylaşılan soruların çözümlerinin olmadığı ödevlere puan verilmemiştir.
    Bu eksikliklerin bulunduğu ödevlerin puanları düşük verilmiştir.

    • Aşağıdaki sorularda verilen CEVAPLAR öğrenciler tarafından verilmiş ve puanlamaya alınmayan YANLIŞ CEVAPLARA örnektir.
    Betül hemşire üniversiteden ne zaman mezun olmuştur? (Bu soruya verilen Yanlış cevaplar şunlardır)
    o Hiç cevaplanmamış
    Hastanede ne kadar süredir çalışıyordur? (Bu soruya verilen Yanlış cevaplar şunlardır)
    o Hiç cevaplanmamış
    Hasta bakım organizasyonu nasıldır? (Bu soruya verilen Yanlış cevaplar şunlardır)
    • Hiç cevaplanmamış
    • Hemşireler kendi arasında paylaşımda bulunmuştur.
    • Sorumlu hemşire tek başına yapmaktadır.
    • Hemşirelerin yeterliliği göz ardı edilerek yeni mezun hemşireye tek başına bakım vermesi için 6 hasta verilmiştir.
    • Primer hasta bakım organizasyonu
    • Üst orta ve alt kademe yöneticiler iyi denetleme yapmaktadır. Mesane jimnastiği standardı kullanılmamıştır. Standartlara uyulup uyulmadığı takip edilmemiştir
    • Holistik
    Kliniğe oryantasyon süreci nasıl olmuştur?
    o Hiç cevaplanmamış
    Süpervizorun klinik denetimi nasıldır? (Bu soruya verilen Yanlış cevaplar şunlardır)
    • Hiç cevaplanmamış
    • Yüzeysel
    Nöbet teslimi nasıl yapılmıştır? (Bu soruya verilen Yanlış cevaplar şunlardır)
    • Hiç cevaplanmamış
    • Dönüşümlü vardiya şeklinde
    • Aceleyle
    Neden Betül hemşire mesaisi bittikten sonra aranmıştır?
    o Hiç cevaplanmamış
    Burada servis sorumlu hemşiresiyle ilgili yönetsel yetersizlikler/ eksiklikler nelerdir? (Bu soruya verilen Yanlış cevaplar şunlardır)
    • Hiç cevaplanmamış
    • Fazla nöbet yazmak
    Hemşirelik hizmetleri müdürüyle ilgili yönetsel yetersizlikler/ eksiklikler nelerdir? (Bu soruya verilen Yanlış cevaplar şunlardır)
    • Hiç cevaplanmamış
    • Hastalara yapılan uygulama takibinin yapılması
    Benzer bir olay yaşanmaması için üst yönetim ne yapmalı? Sorunu nasıl çözmeli?
    • Hiç cevaplanmamış

    NOT: Bu sorunun cevabı “Yönetsel sorunların analizi kitabında yer almaktadır.

    Cevapla

Yorumunuz?

38q, 1,184s